کلید محافظ جان چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
این کلید یک کلید اتوماتیک برای تشخیص جریان نشتی در مدارات و سیستم های برق صنعتی است. این کلید یکی از ایمن ترین کلیدهای حفاظت برای تشخیص و قطع جریان نشتی برق و همچنین جلوگیری از ایجاد شوک ناشی از تماس غیر مستقیم با برق است. کلیدهای محافظ جان با نام های دیگری مثل کلید دیفرانسیلی، کلید تفاضلی و یا کلید جریان باقی مانده نیز می شناسند.
عملکرد کلید محافظ جان:
این کلید یک کلید اتوماتیک می باشد که پس از نصب و قرارگرفتن در مدار همواره و به طور پیوسته مقدار جریان رفت و برگشت را مقایسه می کند اگر اختلافی بین جریان رفتی و برگشتی وجود داشته باشد، کلید این اختلاف را تشخیص داده و جریان برق را قطع می کند. این دستگاه جریانهای نشتی کوچکی را که توسط فیوز شناسایی نمیشوند اما میتوانند زمینهساز آتشسوزی یا برقگرفتگی شوند شناسایی و مدار را در چند دهم یا صدم ثانیه قطع میکند.
در مدارهای الکتریکی باید جریان رفتی و برگشتی با هم برابر باشند اگر این جریان به علت اتصال بدنه یکی از دستگاهها یا تماس بدن انسان کمتر از مقدار محاسبه شده باشد کلید به سرعت جریان را قطع می کند.
عملکرد کلید های محافظ جان باید در کسری از ثانیه عمل کنند و از ایجاد حادثه و آتش سوزی جلوگیری کنند.
انواع آن را بهتر بشناسیم:
کلید های محافظ جان بر اساس نوع برق ورودی آن به دو مدل تک فاز و سه فاز تقسیم بندی می شوند. همچنین کلید های محافظ جان براساس نوع حفاظتی که انجام می دهند به دو مدل RCCB و RCBO نیز شناخته می شوند.
- کلید RCCB:
مدل RCCB (اختصار Residual Current Circuit Breaker) به کلید هایی گفته می شوند که هیچ گونه حفاظتی در برابر اضافه بار ندارند و فقط جریان نشتی را رصد می کنند و قیمت پایینی دارند.
- کلید RCBO:
کلید های محافظ جان مدل RCBO این توانایی را دارند که علاوه بر حفاظت در برابر جریان های نشتی، اضافه بار را نیز تشخیص دهند و جریان برق را قطع کنند.
به کلید های RCBO کلید محافظ جان ترکیبی نیز می گویند.
به صورت کلی کلیدهای محافظ جان با رنج حساسیت های از 10 تا 500 میلی آمپر ساخته می شوند اما به صورت متداول با حساسیت های 30 میلی آمپر و 300 میلی آمپر مورد استفاده و تنظیم قرار می گیرند.
کلید محافظ جان و سیستم ارت (زمین):
این کلید برای عملکرد دقیق و سریع خود نیاز به سیستم ارتینگ دارند که بتوانند جریان نشتی به وجود آمده را به زمین منتقل کند و از ایجاد آسیب و برق گرفتگی جلوگیری نماید. اگر این مسیر وجود نداشته باشد و هنگام بروز جریان نشتی، شخصی بطور اتفاقی در تماس با محلی که دچار نشتی شده قرار بگیرد دچار شوک الکتریکی خواهد شد.
مشخصات ظاهری کلیدهای محافظ جان:
کلید های محافظ جان بر روی خود دارای علامت ها، اعداد و نشانگرهایی هستند که به ما در تشخیص سایز و نوع عملکرد آن ها کمک می کنند.
- ترمینال های با شماره فرد نشانگر برق ورودی هستند( در بالای کلید)
- ترمینال های با شماره زوج نشانگر برق خروجی هستند( در پایین کلید)
- جریان نامی In
- جریان حساسیت به نشتی Ixn
- ولتاژ نامی Un
- کلید تست ( test) برای بررسی عملکرد کلید مورد استفاده قرار می گیرد. حتما باید زیر بار تست شود.
- ترمینال N محل اتصال سیم نول
- شماتیک و نحوه سیم کشی روی کلید چاپ می شود
مزایای کلید محافظ جان:
- حفاظت انسان از خطر برق گرفتگی ناشی از هر نوع جریان نشتی و خطای زمین
- حفاظت تاسیسات در برابر نوسانات برق
- قطع خودکار مدار، زمانی که جریان از میزان حساسیت تعریف شده کلید ، بیشتر شود.
- خطر آتش سوزی را به صفر می رساند
برای اطلاع از آخرین قیمت های انواع کلید محافظ جان می توانید با واحد فروش شرکت آمپرال تماس بگیرید و مشاوره خرید دریافت نمایید.
بدون دیدگاه